Mi okozhat égető szenzációt?

Az égő érzés a test szinte bármely részét érinti. Lehet, hogy csapok és tűk, hő vagy éles, tüskés fájdalom. Fontos, hogy orvosi tanácsot kérjen és megkapja a helyes diagnózist.

Ez a cikk az égő érzések néhány lehetséges okát vizsgálja, mikor kell kapcsolatba lépni dietoll fórum https://harmoniqhealth.com/hu/ egy orvossal, és milyen kezelések állnak rendelkezésre.

okok

Az égő szenzáció elhelyezkedése jó jelzést adhat annak okáról.

Például az izmok égési érzése sérülés következménye lehet, míg a bőrt érintő égő érzés valószínűleg annak következménye, hogy az allergénnel vagy az irritálószerrel kapcsolatba kerülnek.

Az alábbiakban bemutatjuk az égő érzések leggyakoribb helyét és azok lehetséges okait.

Ha vizelése

fájdalom vagy égő érzés érzés, ha vizelés közben a húgyúti fertőzés (UTI) tünete gyakran. Az UTI -k gyakoriak a nőkben.

Egyéb tünetek között szerepelhet láz és erős, folyamatos vizelési késztetés.

Ezek a fertőzések befolyásolhatják a hólyagot, a veséket vagy a húgycsövet. Kezelés nélkül az UTI -k elterjedhetnek a test más területein. Árthatnak a veséknek is. Ezért bárki, aki azt gyanítja, hogy UTI -vel rendelkezik, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz. A

UTI -k kezelhetők antibiotikumokkal.

A következők égő szenzációt is okozhatnak a vizelés során:

bőr

A nap folyamán a bőr érintkezésbe kerül számos lehetséges irritáló anyaggal. A következő irritációs források égő szenzációhoz vezethetnek:

A bőr intenzív égő érzése a cellulitisz oka lehet. A cellulitis a bőr legmélyebb rétegeinek bakteriális fertőzése. Az antibiotikumok képesek kezelni a cellulitist.

A cellulitis azonban gyorsan elterjedhet, ezért fontos, hogy egy személy azonnal kezelésben részesüljön. Vegye fel a kapcsolatot az orvossal, ha égő szenzációt kíséri:

Kézek és lábak

A kezek és a lábak égő érzése a fent említett bőrproblémák egyikének oka lehet.

Az ujjakban vagy a lábujjakban égő érzés az idegkárosodás tünete is lehet. Az orvosi közösség erre perifériás neuropathia.

Sok cukorbetegségben szenvedő embernek perifériás neuropathia lehet. A cukorbetegségben szenvedő személynek beszélnie kell egy orvossal, ha a következők bármelyikét a kezekben vagy a lábakban tapasztalják:

Néhány más orvosi probléma, amelyek perifériás neuropathia okozhatnak:

Raynaud jelensége égő szenzációt is okozhat a kezekben és a lábakban. Ez az állapot miatt az ilyen végtagok kis artériái görcsösek és bezáródnak, amikor a hidegnek vannak kitéve.

Következésképpen az ujjak és a lábujjak kevesebb vért kapnak. Fehérre válhatnak, és egy ember égő vagy csípős szenzációt, valamint zsibbadást érezhet. Ez az állapot befolyásolhatja az orrot, az ajkakat és a füleket is.

A tünetek általában eltűnnek, amikor egy személy felmelegszik, ezáltal növeli a véráramát.

izmok

Az ember égő szenzációt érezhet bizonyos izmokban, ha súlyokat emel, vagy más fárasztó gyakorlatokat végez. Ez általában a metabolitok intenzív testmozgás során történő felhalmozódásának köszönhető.

Egy ember ezt is érezheti, amikor új gyakorlatot próbál, vagy gyakrabban kezd el edzeni. A fájdalom és az égő érzés késleltethető. Ezek a tünetek általában enyhe és néhány nap múlva általában elmúlnak.

Az intenzív égő érzés azonban izomkárosodást jelezhet, például rángatást vagy feszültséget. Ha ez az érzés idővel nem javul, vagy több más izomra terjed, akkor az embernek krónikus állapota lehet, például a fibromialgia.

Az izmok égő érzésének más okai közé tartozik a myofascialis fájdalom szindróma és a gerinc sérvített lemeze.

száj vagy torok

A torok égő érzése gyakran egy fertőzés, például a strep torok eredménye. A strep torokban szenvedő személy beszélgetés során súlyosbodott fájdalmat tapasztalhat, és a terület nyersnek és karcosnak érzi magát. A

strep torkát gyakran láz, hidegrázás és más hideg vagy influenza-szerű tünetek kísérik. Gyakorlati a gyermekeknél, de felnőtteknél viszonylag ritka.

sav -reflux égő érzést is okozhat a torokban. Lehet, hogy az érzés szakaszos, de hajlamos egy savas étkezést követni. A savas refluxban szenvedő embereknek a mellkasban, a bilincsben és a gyomor kellemetlenségének érzése is tapasztalható.

Érzési érzések a szájban és az íny gyakran az irritáció következménye:

A kanyargók is ezt az érzést okozhatják. Ezek kicsi, piros vagy fehér fekélyek, amelyek gyakran az ajkakon vagy a nyelven jelennek meg. Lehet, hogy elég fájdalmasak, de általában néhány nap múlva önmagukban mennek el.

A herpesz miatti hidegfekélyek égő szenzációt is okozhatnak a szájban.

Nemi szervek

A nemi szerveknél vagy annak környékén égő érzés a bőrirritációból származhat, mint például a szappanos hüvelybe történő beszerzése.

A borotválkozásból vagy a nemi közösülésből származó apró sebek is átmeneti égési érzést eredményezhetnek.

A fertőzések gyakran felelősek a nemi szervek égő érzéséért. Például az élesztőfertőzések és a bakteriális vaginosis (BV) általában égés, viszketés és szokatlan ürítés érzéséhez vezetnek. A BV halak hüvelyi szagát is okozhat.

A nemi égés a STIS széles skálájából is származhat.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Általában biztonságos várni néhány napot, és megnézni, hogy az égő szenzáció megszűnik -e vagy sem. Azonban egy személynek vegye fel a kapcsolatot az orvossal, ha az égés érzése továbbra is fennáll.

24 órán belül vegye fel a kapcsolatot az orvosra, ha a következő tünetek bármelyike fordul elő:

szintén , vegye fel a kapcsolatot az orvoshoz, ha égő érzés:

kezelés

A kezelés az októl függ. Például az antibiotikumok kiküszöbölhetnek sok STI -t és más fertőzéseket.

Ha nincs gyógymód, a kezelés magában foglalja a tünetek kezelését. Például a fibromyalgia továbbra is rosszul érthető és nehezen kezelhető. Ilyen esetekben az orvos kidolgozza a fájdalom és más tünetek enyhítésére irányuló tervet.

Az embereknek orvossal kell együtt dolgozniuk egy működő kezelés megtalálása érdekében, és be kell jelenteniük a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos negatív reakciókat.

Ha a tünetek nem javulnak, érdemes lehet más kezelési lehetőségekről kérdezni.

Outlook

Az égő szenzáció gyakran ideiglenes bosszantás, amely önmagában eltűnik az idő múlásával. A kiütések általában néhány nap alatt tisztáznak, és a Canker sebek ritkán igényelnek orvosi kezelést.

Azonban azonban az embernek orvossal kell beszélnie, ha a tüneteik rosszabbodnak vagy a vártnál hosszabb ideig tartanak.

Mindenkinek, aki azt gyanítja, hogy fertőzésük van, például cellulitis vagy UTI, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz. Kezelés nélkül ezek a fertőzések terjedhetnek és súlyosabbá válhatnak.

Olvassa el a cikket spanyolul.

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak és Csak a szakértői tanulmányokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents