Mennyi ideig tart a vérátömlesztés, és meddig tart?

A vér elengedhetetlen az élet támogatásához. Szállítja az oxigént és a tápanyagokat, és segít szabályozni a funkciókat, például a testhőmérsékletet. A vérátömlesztés egészséges vért biztosít, ha az ember teste nehezen tudja előállítani.

A vérátömlesztés gyakori eljárás. Az Amerikai Vöröskereszt szerint az Egyesült Államokban valaki 2 másodpercenként vérre van szüksége. Eközben csaknem 21 millió vérelem transzfúziója, például vörösvértestek, vérlemezkék vagy plazma, csak az Egyesült Államokban zajlik.

Itt megnézzük, mennyi ideig tart egy transzfúzió, mikor kezd működni, és mit jelent a folyamat.

Mennyi ideig tart egy transzfúzió?

A vérátömlesztéshez való fogadáshoz szükséges idő eltérő.

attól függ, hogy mennyi vért és mely vértermékeket igényel. A Nemzeti Szív, a Vér és a Tüdő Intézet szerint a vérátömlesztés általában 1-4 órát vesz igénybe.

Mennyi ideig tart a vérszegénység transzfúziója?

A vérszegénységben szenvedő embereknek szükség lehet a vörösvértestek transzfúziójára. Ezek hosszabb ideig tartanak, mint a plazma vagy a vérlemezkék transzfúziója. A vörösvértestek transzfúziójának tipikus időtartama 4 óra.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy mennyi ideig tarthat a különböző transzfúziók, az Egyesült Királyság vérátömlesztési és szöveti transzplantációs szolgáltatási szakmai tanácsadó bizottságának adatainak alapján. De ezek az idők változhatnak, az egyes személyekre jellemző számos tényező alapján.

A transzfúzió típusa Red Cells sok ember számára ez 90– -t vesz igénybe. 120 perc egységenként. De egy súlyos vérzés esetén lehetséges és szükséges, hogy 5–10 perc alatt minden egységhez biztosítsa. vérlemezkék Ez a transzfúzió általában 30–60 percet vesz igénybe. Friss fagyasztott plazma A sebesség általában 10–20 milliliter óránként.

Tudjon meg többet a vérátömlesztésről és a vérszegénységről.

Van -e valamilyen módja annak felgyorsítására?

A sürgősségi helyzetek elkerülése érdekében az egészségügyi szakember célja, hogy transzfúziót adjon be a személynek megfelelő ütemben.

A vérátömlesztés sebessége attól függ:

Mennyi ideig tart a vérátömlesztés?

Amikor egy személy egy transzfúzió utáni különbséget észlel az egyének között.

Ez a transzfúzió okától függhet. Az egyik 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a rákos és vérszegénységben szenvedő emberek a jólét érzésének szignifikáns növekedését jelentették, és javult a hemoglobin száma azonnal a vörösvértestek transzfúziója után.

Ha a személy traumás sérülés miatt elvesztette a vért, akkor az előnyök valószínűleg hosszabb ideig tartanak. Ez az elveszett vér mennyiségétől és az egyéb egészségügyi problémáktól függ. Ebben az esetben a személynek egynél több transzfúzióra is szüksége lehet.

Meddig tartanak az előnyök?

Az előnyök időtartama a transzfúzió okától függ. Az alábbiakban feltárjuk néhány részletet.

műtét, trauma és balesetek

Ha egy embernek traumás sérülés vagy műtét során vérre van szüksége, az előnyök általában tartanak. Ennek oka az, hogy a transzfúzió helyettesíti az elveszett vért. Miután a személy állapota stabil, és nem veszítettek több vért, nem valószínű, hogy szükségük lesz újabb transzfúzióra.

krónikus betegségek, rák és vérszegénység

Ha egy személynek hosszú távú betegségben szenved, akkor valószínűleg további transzfúziókra van szükségük. A következő transzfúzió előtti időtartam az egészségügyi problémától és a személyre jellemző tényezőktől függ.

Néhány mielodiszplasztikus szindrómában szenvedő ember, egy csontvelő -rendellenesség, amely például vérszegénység formájához vezethet, 2 hetente szükség lehet transzfúzióra, míg másoknak néhány havonta szükségük van rájuk.

Összességében, amint egy személy elkezdi transzfúziókat, az idő múlásával az intervallumok általában rövidebbé válnak. A személy vörösvérteste száma jelezheti, mikor megfelelő a transzfúzió, de nincs konkrét küszöb vagy szám, és az orvos meghozza a döntést a személlyel.

Egy tanulmány megállapította, hogy a rákos és vérszegénységben szenvedő emberek jelentős javulást tapasztaltak a transzfúziókból, és hogy a javulások körülbelül 15 napig tartottak.

Hány transzfúzió lehet az ember?

Kinek szüksége van vérátömlesztésre?

Egy személynek szüksége lehet transzfúzióra, ha:

A keringési rendszer Az átlagos, egészséges felnőtt körülbelül 1,2–1,5 liter vért tartalmaz. Ez 10 egység. A vér az ember testtömegének körülbelül 10% -át teszi ki.

Ha egy személy vérének 15–30% -át veszíti el, akkor ez befolyásolja a pulzusát. Ha 30–40%-ot veszítenek, ez befolyásolhatja mentális állapotát is. Ha legalább 40% -ot veszítenek, vérnyomásuk drámai módon esik, és pulzusuk jelentősen növekszik. Elveszíthetik az eszméletét, amikor az agyuk oxigénellátása esik.

Tudjon meg többet a vérmennyiségről itt.

A transzfúzió típusai

Nem minden vérátömlesztés azonos. A különbség abban rejlik, hogy a vér milyen alkotóeleme van az ember. A leggyakoribb típusok a következők:

A teljes vérátömlesztés ritkábban gyakori. A vér elválasztása a különböző részeire lehetővé teszi, hogy több ember részesüljön ki egyetlen vér egységéből.

Vannak -e különböző idők a különféle típusú vérátömlesztéshez? Az American Cancer Society szerint

A vörösvértestek minden egyes egységének körülbelül 2 órát vesz igénybe a transzfúzió. A transzfúziók általában lassan indulnak, és legfeljebb 4 órát kell igénybe venniük. A plazma vagy a vérlemezkék transzfúziója kevesebb időt vesz igénybe. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata jelentése szerint 30–60 percbe telik az 1 egység plazma vagy vérlemezkék átfutása, szemben a vörösvértestek egy egységének 2–3 órájával. Több információt adunk a fenti táblázatban egy másik forrásból.

Mire számíthat az eljárás során

A vérátömlesztés orvosi irodában vagy kórházban zajlik. Először is, az orvos vért mintát vesz, és teljes vérszám -tesztet végez annak megerősítésére, hogy milyen transzfúziónak szüksége van a személyre.

Tűvel az orvos egy intravénás (IV) vonalat helyez be egy véredénybe. Miután a vonal a helyén van, eltávolítják a tűt, és lehetővé teszik az új vért vagy a vértermékeket, hogy áramolhassanak a személy vénájába.

Ha a személynek vérszegénysége krónikus betegség miatt, például vesebetegség vagy rák miatt van, akkor már van olyan eszközük, amely hosszú távú vagy állandó hozzáférést biztosít a vénához. Ebben az esetben a személynek nincs szüksége új IV -behelyezésre minden alkalommal, amikor transzfúzióval rendelkeznek.

Az orvos szorosan figyelemmel kíséri a nemkívánatos reakció jeleit, különösen a transzfúzió első 15 percében. Egy reakció azonban legfeljebb néhány héttel később megjelenhet.

A mellékhatás egyes jelei a következők:

Az orvosnak meg kell ítélnie, hogy a tünetek a transzfúzióból vagy a személy állapotának romlásából származnak -e.

Amikor a transzfúzió befejeződött, az orvos eltávolítja az IV vonalat. A személy néhány napig észreveheti a zúzódást vagy a kellemetlenséget a IV helyén. A transzfúzió okától függően az orvosok a transzfúzió utáni vérvizsgálatokat végezhetik a test válaszának értékelésére.

Az embereknek általában nem kell megváltoztatniuk rutinjukat vagy étrendüket a vérátömlesztés előtt vagy után.

Összegzés

Az embernek szüksége lehet vérátömlesztésre, ha sérülés, műtét vagy szülés miatt elveszítik a vért. Az embereknek transzfúzióra is szükségük lehet, ha olyan egészségügyi állapotuk van, amely megakadályozza a vér hatékony működését.

A transzfúzió 1-4 órát vehet igénybe. Néhányan azonnal észreveszik a javulást. Másoknak az előnyök időbe telik a megjelenés. Mennyi ideig tart ez, és mennyi ideig tart a javulás a személytől és az oka annak, hogy szükségük van egy transzfúzióra.

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.