Hogyan lehet az emberek azonosítani a lehetséges roham -kiváltókat?

rohamok az agyban a rendellenes elektromos aktivitás robbantása miatt fordulnak elő. Noha a rohamok kiszámíthatatlanok lehetnek, néhány embernek vannak olyan kiváltó események, amelyek rohamot okozhatnak. A potenciális kiváltók ismerete segíthet csökkenteni az esélyt.

A rohamok az agyban lévő rendellenes elektromos kisülésekre vonatkoznak, amelyek hirtelen, ideiglenes változásokat okozhatnak a mozgásban, viselkedésben, szenzációban vagy a tudatosság állapotában. A roham tünetei eltérőek, és az agy területétől és mennyiségétől függően eltérően is megjelenhetnek.

Az Epilepszia elleni Nemzetközi Liga (ILAE) a rohamokat az agyból származó kialakulás típusának vagy annak az agyából való besorolása alapján osztályozza. A

rohamoknak számos lehetséges oka van, amelyek magukban foglalhatják a genetikát, az agyi sérülést vagy a mögöttes állapotokat. A lefoglalási kiváltók nem okoznak rohamokat, hanem provokálhatják őket a hajlamos egyénekben.

Néhány általános kiváltó közé tartozik a stressz, a fáradtság vagy a hiányzó gyógyszerek. A potenciális kiváltók ismerete segíthet megakadályozni a rohamok bekövetkezését.

Ebben a cikkben néhány általános rohamindítót, az okok és a triggerek közötti különbséget és a potenciális kiváltó tényezők azonosítását tárgyaljuk.

A közös triggerek listája

Néhány epilepsziában szenvedő ember, vagy az emberek, akik ismétlődő rohamokkal rendelkeztek, észrevehetik, hogy mintákban fordulnak elő, vagy bizonyos helyzetekben fordulnak elő. Ezek a tényezők, vagy a roham kiváltó tényezői valószínűleg nagyobb valószínűséggel fordulnak elő rohamokat. Néhány epilepsziában szenvedő embernek azonban lehet, hogy nincs kiváltó. Néhány lehetséges lefoglalási kiváltó lehet:

elmulasztott gyógyszerek

Az epilepsziás gyógyszerek rendszeres szedése biztosítja a gyógyszeres kezelés folyamatos szintjét az ember testében. Az adag hiánya növelheti az ember rohamok kockázatát, és a rohamok intenzívebbé válhat, vagy gyakrabban fordulhat elő.

Az előírtak szerint nem veszi őket az Epilepticus státushoz, amely hosszabb ideig tartó lefoglalás, amelyet az egészségügyi szakértők orvosi sürgősséggel tartanak.

Alváshiány és fáradtság

A 2020 -as tanulmány azt sugallja, hogy a rohamok és az alvás kétirányú összefüggéssel rendelkezik, ahol a rohamok alváshiányt okozhatnak, és az alváshiány rohamokat válthat ki. Az agy elektromos és hormonális aktivitásának változásai a normál alvás-ébrenléti ciklusok során történnek, ami hozzájárulhat a rohamokhoz, és megváltoztathatja azok intenzitását és hosszát.

stressz

A feszültség a rohamok általánosan bejelentett kiváltó. A kettő közötti pontos kapcsolat azonban nem ismert. Mindenki másképp tapasztalja meg a stresszt, és a stressz különféle formákban jelentkezik. Az ember stresszesnek érezte magát a fő életesemények vagy a napi gondok felépítése miatt.

A stressz fizikai fizetést okozhat a testre, és alváshiányt, az étkezési szokások megváltozását és az alkoholfogyasztást vagy az anyaghasználatot okozhatja – ezek mindegyike rohamokat válthat ki.

alkohol

Az alkohol kis mennyiségben történő fogyasztása valószínűleg nem okoz rohamokat. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás rövid idő alatt azonban rohamot válthat ki, még azok számára is, akiknek nincs epilepsziája.

Az alkohollal kapcsolatos rohamok gyakoribbak, ha az alkoholnak a testre gyakorolt hatása elhasználódik. Az ivás után 6–72 órával előfordulhatnak. Az alkoholfogyasztás megzavarhatja az alvást vagy befolyásolhatja a gyógyszereket is, amelyek növelik a roham kockázatát.

villogó lámpák

fényérzékeny epilepsziában szenvedő egyéneknél, villogó lámpák vagy kontrasztos minták esetén rohamot okozhatnak. Az ilyen típusú epilepszia ritka, mivel az epilepsziában élő emberek nagyjából 3% -a fényérzékeny rohamokat tapasztal. A bizonyítékok azt is sugallják, hogy ez a típus gyakoribb a nők és a fiatalabb emberek körében.

Táplálkozás és hiányosságok

Ha a cukorbetegségben élő személy súlyos hypoglykaemia -t tapasztal, ami az ételek kihagyása miatt fordulhat elő, akkor rendkívül alacsony vércukorszintje rohamot válthat ki.

Más esetekben a vitamin- és ásványi hiányosságok is rohamokat okozhatnak. Noha a felnőtteknél kevésbé gyakori, a B6 -vitamin hiánya rohamokat válthat ki a csecsemőkben. Az ásványi anyagok, például a kalcium, a nátrium, a kálium és a magnézium megváltozott szintje befolyásolhatja az agysejtek elektromos aktivitását és rohamokhoz vezethet.

Betegség és fertőzés

A betegség néhány embernél rohamokat is kiválthat. Ennek oka lehet annak a fizikai stressznek, amelyet a betegség a testre vet, az alváshiány, a rossz étkezési szokások, bizonyos gyógyszerek vagy kiszáradás.

A központi idegrendszer vírusfertőzése általában rohamokat vált ki. Ritka esetekben a gyakori betegségek, például a sinus fertőzések vagy a hideg rohamokat okozhatnak.

menstruáció

Néhány embernél katamenialis epilepsziát tapasztalhatnak, ami olyan rohamokra utal, amelyek a menstruációs ciklus bizonyos időszakaiban rosszabbá vagy gyakoribbá válnak. Ez nagyon ritka, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy ez a progeszteron és az ösztrogén hormonok szintjének változásai miatt következik be.

Időjárás

A 2017. évi tanulmány azt sugallja, hogy az alacsony nyomás és a magas páratartalom körülményeket okozhat. Bár az időjárásnak a roham kockázatára gyakorolt hatására vonatkozó kutatás nem egyértelmű.

A 2018. évi tanulmány megjegyzi, hogy télen több roham történik. Az Epilepszia Társaság felmérése azonban azt találta, hogy a nagyon forró időjárás áttöréses epizódokat okozhat a jól ellenőrzött rohamokban, és az ellenőrizetlen rohamok súlyosabb és intenzívebbé válhat. Ez azt jelzi, hogy a hőmérsékleti szélsőségek a testben olyan változásokat okozhatnak, amelyek rohamokat váltanak ki.

Bizonyos gyógyszerek

Néhány vény nélkül kapható gyógyszer potenciálisan rohamokat válthat ki. Egy 2016. évi tanulmány megemlíti, hogy az antidepresszánsok, stimulánsok, tramadol és izoniazid olyan gyógyszerek, amelyeket általában néhány embernél rohamok kiváltása.

okok a kiváltókkal

3 ember közül 2 -ben az epilepszia oka ismeretlen. Ennek eredményeként az agyat befolyásoló genetikai rendellenességek vagy állapotok, például stroke, traumás agykárosodás, fertőzések vagy más neurológiai betegségek okozhatják.

Míg a ravaszt rohamhoz vezethet, a lefoglalási triggerek nem azonosak, mint a lefoglalási okok. Például egy stresszes helyzet rohamot válthat ki, de a lefoglalás mögöttes oka az agy szerkezeti károsodása lehet.

Mivel a rohamok kiszámíthatatlanok lehetnek, nehéz lehet meghatározni, hogy miért fordulnak elő, és egyesek feltételezhetik, hogy az esetleges események, például a fáradtság lehetnek. Ugyanakkor valószínűbb, hogy az egyén már hajlamos volt, és a trigger egyszerűen csak indukálta a rohamot egy fogékony embernél.

Reflex rohamok

A rohamok gyakran kiszámíthatatlanok és spontán módon előfordulhatnak. Míg egyesek azonosíthatják a kiváltókat, sok ember nem specifikus, például stressz vagy fáradtság. Más emberek azonban reflex rohamokat tapasztalhatnak, amelyek olyan rohamok, amelyek következetesen fordulnak elő specifikus és azonosítható ingerek vagy kognitív folyamatok miatt.

A reflex rohamok potenciális ingerei lehetnek külsőek, például villogó lámpák látása vagy forró víz megérintése, vagy belső, például bizonyos érzelmek érzése vagy bizonyos gondolkodási folyamatok elvégzése. Ez nagyon ritka.

Hogyan lehet azonosítani a triggereket

Nehéz lehet, és időbe telik, amíg az egyén azonosítja személyes lefoglalási kiváltóit. Az ember megőrizheti a roham naplót, hogy észrevegye tevékenységeit vagy helyzeteit a rohamot megelőzően. Az idő múlásával egy minta alakulhat ki, feltárva a lehetséges rohamindítókat.

Miközben megpróbálja azonosítani a lehetséges kiváltókat, az embernek meg kell próbálnia kezelni az állapotát, és elkerülni vagy csökkentenie a potenciális kiváltóknak való kitettséget. Tippek Az emberek kipróbálhatják:

Összegzés

A rohamok kiváltói olyan ingerekre utalnak, amelyek bizonyos embereknél rohamot okozhatnak. A triggerek az egyének között változhatnak, de a gyakori kiváltók közé tartozik a betegség, a fáradtság, az alkohol és a hiányzó gyógyszerek. A

kiváltók különböznek az okoktól. A mögöttes körülmények gyakran rohamokat okoznak, míg a triggerek egyszerűen rohamokat okoznak azokban az emberekben, akik már hajlamosak rájuk.

Az emberek számára nehéz lehet azonosítani saját személyes kiváltóikat, de a potenciális kiváltók naplójának megtartása és bizonyos ingerek elkerülése segíthet megakadályozni a rohamok bekövetkezését.

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből származnak. , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.