Πώς μπορούν οι άνθρωποι να εντοπίσουν πιθανές ενεργοποιήσεις κατάσχεσης;

Οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν λόγω μιας έκρηξης μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Ενώ οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες, ορισμένα άτομα έχουν ενεργοποιητές που μπορούν να προκαλέσουν επιληπτική κρίση. Η επίγνωση των δυνητικών ενεργοποιητών μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την πιθανότητα να τους έχει.

Οι επιληπτικές κρίσεις αναφέρονται σε μη φυσιολογικές ηλεκτρικές εκκενώσεις στον εγκέφαλο που μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικές, προσωρινές αλλαγές στην κίνηση, τη συμπεριφορά, την αίσθηση ή τις καταστάσεις ευαισθητοποίησης. Τα συμπτώματα κατάσχεσης ποικίλλουν και μπορεί επίσης να εμφανίζονται διαφορετικά, ανάλογα με τις περιοχές και την ποσότητα του εγκεφάλου που εμπλέκονται.

Το διεθνές πρωτάθλημα κατά της επιληψίας (ILAE) ταξινομεί τις επιληπτικές κρίσεις με βάση τον τύπο της έναρξης ή όπου προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Οι επιληπτικές κρίσεις έχουν πολλές πιθανές αιτίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν γενετική, εγκεφαλική βλάβη ή υποκείμενες συνθήκες. Οι ενεργοποιητές κατάσχεσης δεν προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, αλλά μπορεί να τους προκαλέσουν σε άτομα που είναι ευαίσθητα.

Ορισμένες κοινές ενεργοποιήσεις περιλαμβάνουν άγχος, κούραση ή φάρμακα που λείπουν. Η εξοικείωση με πιθανές ενεργοποιητές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε κάποιες κοινές ενεργοποιήσεις κατάσχεσης, τη διαφορά μεταξύ των αιτιών και των ενεργοποιητών και τον τρόπο εντοπισμού πιθανών ενεργοποιητών.

Λίστα κοινών ενεργοποιητών

Μερικοί άνθρωποι με επιληψία ή άτομα που είχαν υποτροπιάζουσες επιληπτικές κρίσεις μπορεί να παρατηρήσουν ότι εμφανίζονται σε πρότυπα ή συμβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτοί οι παράγοντες, ή οι ενεργοποιήσεις κατάσχεσης, ενδέχεται να καταστήσουν τις επιληπτικές κρίσεις πιο πιθανό να συμβούν. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν επιληψία μπορεί να μην έχουν καμία σκανδάλη. Ορισμένες πιθανές ενεργοποιήσεις κατάσχεσης μπορούν να περιλαμβάνουν:

χαμένα φάρμακα

Η τακτική λήψη αντι-επιληπτικών φαρμάκων εξασφαλίζει ένα σταθερό επίπεδο φαρμάκων στο σώμα ενός ατόμου. Η έλλειψη δόσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων ενός ατόμου και να προκαλέσει τις επιληπτικές κρίσεις να είναι πιο έντονες ή να εμφανίζονται πιο συχνά.

Δεν τα λαμβάνονται όπως προβλέπεται μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτική κατάσταση, μια παρατεταμένη κρίση που οι εμπειρογνώμονες της υγείας θεωρούν ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η στέρηση του ύπνου και η κόπωση

Μια μελέτη του 2020 υποδηλώνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις και ο ύπνος έχουν αμφίδρομη σχέση, όπου οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη ύπνου και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Οι αλλαγές στην ηλεκτρική και ορμονική δραστηριότητα του εγκεφάλου συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών κύκλων ύπνου-αφύπνισης, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στις επιληπτικές κρίσεις και να μεταβάλλουν την ένταση και το μήκος τους.

άγχος

Το στρες είναι μια συνήθως αναφερθείσα ενεργοποίηση για επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι γνωστή. Όλοι βιώνουν το άγχος διαφορετικά και το άγχος έρχεται σε διάφορες μορφές. Ένα άτομο θα μπορούσε να αισθάνεται άγχος λόγω των μεγάλων γεγονότων ζωής ή της συσσώρευσης καθημερινών παρενοχλήσεων.

Το άγχος μπορεί να πάρει ένα φυσικό φόρο στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ύπνου, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και χρήση αλκοόλ ή ουσιών – όλα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.

αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες είναι απίθανο να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει κατάσχεση, ακόμη και για άτομα που δεν έχουν επιληψία.

Οι επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι πιο συνηθισμένες όταν οι επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα φθάνουν. Μπορούν να εμφανιστούν 6-72 ώρες μετά την κατανάλωση. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο ή να επηρεάσει τα φάρμακα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάσχεσης.

φώτα αναβοσβήνει

Σε άτομα με φωτοευαισθησία επιληψία, φώτα που αναβοσβήνουν ή αντιπαραβαλλόμενα μοτίβα μπορούν να προκαλέσουν κρίση. Αυτός ο τύπος επιληψίας είναι σπάνιος, καθώς περίπου το 3% των ανθρώπων που ζουν με επιληψίες επιληψίας φωτοευαισθητικές επιληπτικές κρίσεις. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτός ο τύπος είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ανθρώπων.

Διατροφή και ελλείψεις

Εάν ένα άτομο που ζει με διαβήτη βιώνει σοβαρή υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να συμβεί από την παράκαμψη των γευμάτων, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιληπτική κρίση.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ελλείψεις βιταμίνης και ορυκτών μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένες στους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις στα μωρά. Τα αλλοιωμένα επίπεδα ορυκτών, όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, μπορούν να επηρεάσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφάλων και να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις.

ασθένεια και λοίμωξη

Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φυσικό άγχος που θέτει η ασθένεια στο σώμα, η έλλειψη ύπνου, οι κακές διατροφικές συνήθειες, τα ορισμένα φάρμακα ή η αφυδάτωση.

Η ιογενή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος ενεργοποιεί συνήθως τις επιληπτικές κρίσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κοινές ασθένειες όπως λοιμώξεις των κόλπων ή κρύο μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.

εμμηνόρροια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν επιληψία καταλατικής, η οποία αναφέρεται σε επιληπτικές κρίσεις που γίνονται χειρότερες ή πιο συχνές σε ορισμένες χρονικές στιγμές του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτό είναι πολύ σπάνιο και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών της προγεστερόνης και του οιστρογόνου.

καιρός

Μια μελέτη 2017 υποδηλώνει ότι οι συνθήκες χαμηλής πίεσης και υψηλής υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Αν και η έρευνα για την επίδραση του καιρού στον κίνδυνο κατάσχεσης δεν είναι οριστική.

Μια μελέτη 2018 σημειώνει ότι περισσότερες επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, μια έρευνα της κοινωνίας επιληψίας διαπίστωσε ότι πολύ ζεστός καιρός μπορεί να προκαλέσει επανάληψη επεισοδίων σε καλά ελεγχόμενες επιληπτικές κρίσεις και μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις να είναι πιο σοβαρές και έντονες. Αυτό δείχνει ότι τα άκρα της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο σώμα που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα χωρίς συνταγή ενδέχεται να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Μια μελέτη του 2016 αναφέρει ότι τα αντικαταθλιπτικά, τα διεγερτικά, η τραμαδόλη και η ισονιαζίδα είναι φάρμακα που συνήθως αναφέρθηκαν ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις σε μερικούς ανθρώπους.

προκαλεί έναντι ενεργοποιητών

Σε 2 από τα 3 άτομα, η αιτία της επιληψίας είναι άγνωστη. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει από γενετικές διαταραχές ή καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, λοιμώξεις ή άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Ενώ μια σκανδάλη μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσχεση, οι ενεργοποιήσεις κατάσχεσης δεν είναι οι ίδιες με τις αιτίες κατάσχεσης. Για παράδειγμα, μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια κατάσχεση, αλλά η υποκείμενη αιτία της κατάσχεσης θα μπορούσε να είναι διαρθρωτική βλάβη στον εγκέφαλο.

Καθώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί συμβαίνουν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι οι ενεργοποιήσεις, όπως η κούραση, μπορεί να είναι η αιτία. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό ότι το άτομο ήταν ήδη προδιάθετο και η σκανδάλη προκάλεσε απλώς την κατάσχεση σε ένα ευαίσθητο άτομο.

Οι επιληπτικές κρίσεις

είναι συχνά απρόβλεπτες και μπορεί να εμφανιστούν αυθόρμητα. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν τους ενεργοποιητές, πολλοί άνθρωποι θα βρουν τους σκανδάλες τους να είναι μη ειδικοί, όπως το άγχος ή η κούραση. Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάσουν αντανακλαστικές επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες είναι επιληπτικές κρίσεις που συμβαίνουν με συνέπεια λόγω συγκεκριμένων και αναγνωρίσιμων ερεθισμάτων ή γνωστικών διαδικασιών.

Δυναμικά ερεθίσματα για τις αντανακλαστικές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι εξωτερικές, όπως να βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν ή να αγγίζουν ζεστό νερό ή εσωτερικά, όπως αίσθημα ορισμένων συναισθημάτων ή έχουν ορισμένες διαδικασίες σκέψης. Αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Πώς να ταυτοποιήσετε τους ενεργοποιητές

Μπορεί να είναι δύσκολο και μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για ένα άτομο να εντοπίσει τις προσωπικές τους ενεργοποιήσεις κατάσχεσης. Ένα άτομο μπορεί να διατηρήσει ένα ημερολόγιο κατάσχεσης για να σημειώσει τις δραστηριότητές του ή τις καταστάσεις που προηγούνται μιας κατάσχεσης. Ένα μοτίβο μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτοντας πιθανές ενεργοποιήσεις κατάσχεσης.

Ενώ προσπαθεί να εντοπίσει πιθανές σκανδάλες, ένα άτομο πρέπει να προσπαθήσει να διαχειριστεί την κατάστασή του και να αποφύγει ή να μειώσει την έκθεση σε πιθανές σκανδάλες. Συμβουλές που μπορούν να δοκιμάσουν οι άνθρωποι να περιλαμβάνουν:

Περίληψη

Οι ενεργοποιητές κατάσχεσης αναφέρονται σε ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν κατάσχεση σε ορισμένους ανθρώπους. Οι ενεργοποιητές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, αλλά οι συνήθεις ενεργοποιητές περιλαμβάνουν ασθένεια, κόπωση, αλκοόλ και φάρμακα που λείπουν.

Οι ενεργοποιητές είναι διαφορετικοί από τις αιτίες. Οι υποκείμενες συνθήκες συχνά προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, ενώ οι ενεργοποιήσεις απλώς προκαλούν επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που είναι ήδη προδιάθετοι σε αυτές.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να εντοπίζουν τις προσωπικές τους σκανδάλες, αλλά η διατήρηση ενός ημερολογίου πιθανών ενεργοποιητών και η προσπάθεια αποφυγής ορισμένων ερεθισμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάσχεσης.