Πόσο καιρό παίρνει μια μετάγγιση αίματος και πόσο διαρκεί;

Το αίμα είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της ζωής. Μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και βοηθά στη ρύθμιση των λειτουργιών όπως η θερμοκρασία του σώματος. Μια μετάγγιση αίματος παρέχει υγιές αίμα όταν το σώμα ενός ατόμου δυσκολεύεται να το παράγει.

Η μετάγγιση αίματος είναι μια κοινή διαδικασία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται αίμα κάθε 2 δευτερόλεπτα. Εν τω μεταξύ, σχεδόν 21 εκατομμύρια μεταγγίσεις στοιχείων αίματος, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια ή πλάσμα, λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.

Εδώ εξετάζουμε πόσο καιρό παίρνει μια μετάγγιση, όταν αρχίζει να λειτουργεί και ποια είναι η διαδικασία.

Πόσο καιρό παίρνει μια μετάγγιση;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να λάβετε μια μετάγγιση αίματος ποικίλλει.

Εξαρτάται από το πόσο αίμα και από τα προϊόντα αίματος που χρειάζεται το άτομο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Αίματος και Πνευμάτων, μια μετάγγιση αίματος συνήθως διαρκεί 1-4 ώρες.

Πόσο καιρό παίρνει μια μετάγγιση για αναιμία;

Τα άτομα με αναιμία μπορεί να χρειαστούν μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τις μεταγγίσεις πλάσματος ή αιμοπεταλίων. Η τυπική διάρκεια μετάγγισης ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι 4 ώρες.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πόσο διάστημα μπορούν να λάβουν διαφορετικές μεταγγίσεις, βάσει πληροφοριών από την κοινή μετάγγιση αίματος του Ηνωμένου Βασιλείου και τις υπηρεσίες μεταμόσχευσης ιστών επαγγελματική συμβουλευτική επιτροπή. Αλλά αυτές οι στιγμές μπορεί να ποικίλουν, με βάση διάφορους παράγοντες που είναι ειδικοί για κάθε άτομο.

120 λεπτά ανά μονάδα. Αλλά για μια σοβαρή αιμορραγία, μπορεί να είναι δυνατό και απαραίτητο να δοθεί σε κάθε μονάδα σε 5-10 λεπτά.

Τύπος μετάγγισης
αιμοπετάλια Αυτή η μετάγγιση συνήθως διαρκεί 30-60 λεπτά ανά μονάδα.
φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα Ο ρυθμός είναι συνήθως 10-20 χιλιοστόλιτρα την ώρα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις μεταγγίσεις αίματος και την αναιμία.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να το επιταχύνετε;

Αποκλεισμός καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης στοχεύει στη διαχείριση μιας μετάγγισης με ρυθμό που ταιριάζει στο άτομο.

Η ταχύτητα μιας μετάγγισης αίματος εξαρτάται από:

 • Η συνολική υγεία τους
 • Είτε είχαν επιπλοκές στο παρελθόν
 • είτε έχουν οποιοδήποτε είδος καρδιακών παθήσεων
 • Πόσο καιρό παίρνει μια μετάγγιση αίματος στη δουλειά;

  Όταν ένα άτομο παρατηρεί μια διαφορά μετά από μια μετάγγιση ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.

  Αυτό μπορεί να εξαρτάται από τον λόγο για τη μετάγγιση. Μία μελέτη από το 2009 έδειξε ότι τα άτομα με καρκίνο και αναιμία ανέφεραν σημαντική αύξηση στην αίσθηση της ευημερίας τους και είχαν βελτιωμένες μετρήσεις αιμοσφαιρίνης αμέσως μετά τη μετάγγιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  Ωστόσο, εάν το άτομο έχει χάσει αίμα λόγω τραυματικού τραυματισμού, τα οφέλη είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο για να δείξουν. Θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του χαμένου αίματος και οποιαδήποτε άλλα θέματα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο μπορεί να χρειαστεί και περισσότερες από μία μετάγγιση.

  Πόσο καιρό διαρκούν τα οφέλη;

  Η διάρκεια των παροχών εξαρτάται από τον λόγο για τη μετάγγιση. Εξερευνούμε μερικές λεπτομέρειες παρακάτω.

  χειρουργική επέμβαση, τραύμα και ατυχήματα

  Όταν ένα άτομο χρειάζεται αίμα λόγω τραυματικού τραυματισμού ή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, τα οφέλη τείνουν να διαρκούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάγγιση αντικαθιστά το χαμένο αίμα. Μόλις η κατάσταση του ατόμου είναι σταθερή και δεν έχουν χάσει πλέον αίμα, είναι απίθανο να χρειαστούν μια άλλη μετάγγιση.

  χρόνιες ασθένειες, καρκίνο και αναιμία

  Εάν ένα άτομο έχει μακροπρόθεσμη ασθένεια, πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω μεταγγίσεις. Το χρονικό διάστημα πριν από την επόμενη μετάγγιση εξαρτάται από το ζήτημα της υγείας και τους παράγοντες που αφορούν το άτομο.

  Μερικοί άνθρωποι με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, διαταραχή μυελού των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή αναιμίας, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση κάθε 2 εβδομάδες, ενώ άλλοι τους χρειάζονται κάθε λίγους μήνες.

  Συνολικά, μόλις ένα άτομο αρχίσει να έχει μεταγγίσεις, τα διαστήματα μεταξύ τείνουν να γίνονται μικρότερα με την πάροδο του χρόνου. Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων του ατόμου μπορεί να υποδεικνύει πότε είναι κατάλληλη μετάγγιση, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ή αριθμός και ο γιατρός θα λάβει την απόφαση με το άτομο.

  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο και αναιμία παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις από τις μεταγγίσεις και ότι οι βελτιώσεις διήρκεσαν περίπου 15 ημέρες.

  Πόσες μεταγγίσεις μπορεί να έχει ένα άτομο;

  Ποιος χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

  Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση εάν:

  το κυκλοφορικό σύστημα του Ο μέσος όρος, υγιής ενήλικας περιέχει περίπου 1,2 έως 1,5 γαλόνια αίματος. Αυτό είναι 10 μονάδες. Το αίμα αποτελεί περίπου το 10% του σωματικού βάρους ενός ατόμου.

  Εάν ένα άτομο χάνει το 15-30% του αίματός του, αρχίζει να επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό του. Εάν χάσουν 30-40%, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική τους κατάσταση. Εάν χάσουν 40% ή περισσότερο, η αρτηριακή πίεση τους πέφτει δραματικά και ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται σημαντικά. Μπορεί να χάσουν τη συνείδηση καθώς η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλό τους πέφτει.

  Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον όγκο του αίματος εδώ.

  Τύποι μετάγγισης

  Όλες οι μεταγγίσεις αίματος δεν είναι οι ίδιες. Η διαφορά έγκειται σε ποιο στοιχείο του αίματος λαμβάνει ένα άτομο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

  Οι μεταγγίσεις ολόκληρου του αίματος είναι λιγότερο συχνές. Ο διαχωρισμός του αίματος στα διάφορα μέρη του καθιστά δυνατό για περισσότερους ανθρώπους να επωφεληθούν από μια ενιαία μονάδα αίματος.

  Υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι για διαφορετικούς τύπους μετάγγισης αίματος;

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, κάθε μονάδα ερυθρών αιμοσφαιρίων διαρκεί περίπου 2 ώρες για να μεταγγείλετε. Οι μεταγγίσεις συνήθως ξεκινούν αργά και δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 4 ώρες. Οι μεταγγίσεις πλάσματος ή αιμοπεταλίων χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι χρειάζονται 30-60 λεπτά για να μεταγγείλετε 1 μονάδα πλάσματος ή αιμοπεταλίων, σε σύγκριση με 2-3 ώρες για μια μονάδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δίνουμε περισσότερες πληροφορίες από διαφορετική πηγή στον παραπάνω πίνακα.

  Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

  Οι μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται σε ένα γραφείο γιατρού ή νοσοκομείο. Πρώτον, ο γιατρός λαμβάνει δείγμα αίματος και εκτελεί μια πλήρη δοκιμή αιμοσφαιρίων για να επιβεβαιώσει τι είδους μετάγγιση χρειάζεται το άτομο.

  Χρησιμοποιώντας μια βελόνα, ο γιατρός εισάγει μια ενδοφλέβια γραμμή σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Μόλις η γραμμή είναι στη θέση του, απομακρύνουν τη βελόνα και επιτρέπουν στα νέα προϊόντα αίματος ή αίματος να ρέουν στη φλέβα του ατόμου.

  Εάν το άτομο έχει αναιμία λόγω χρόνιας ασθένειας, όπως νεφρική νόσο ή καρκίνος, μπορεί να έχει ήδη μια συσκευή που παρέχει μακροχρόνια ή μόνιμη πρόσβαση σε φλέβα. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο δεν χρειάζεται νέα εισαγωγή IV κάθε φορά που έχουν μετάγγιση.

  Ο γιατρός θα παρακολουθεί στενά για σημάδια ανεπιθύμητης αντίδρασης, ειδικά κατά τα πρώτα 15 λεπτά της μετάγγισης. Ωστόσο, μια αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και αρκετές εβδομάδες μετά.

  Ορισμένα σημάδια μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης περιλαμβάνουν:

  Ο γιατρός θα πρέπει να κρίνει εάν τα συμπτώματα προέρχονται από τη μετάγγιση ή επιδείνωση της κατάστασης του ατόμου.

  Όταν ολοκληρωθεί η μετάγγιση, ο γιατρός αφαιρεί τη γραμμή IV. Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει μώλωπες ή δυσφορία για λίγες μέρες στο χώρο του IV. Ανάλογα με τον λόγο για τη μετάγγιση, οι γιατροί μπορούν να πραγματοποιήσουν εξετάσεις αίματος μετά τη μεταφορά για να αξιολογήσουν την ανταπόκριση του σώματος.

  Οι άνθρωποι συνήθως δεν χρειάζεται να αλλάζουν τη ρουτίνα ή τη διατροφή τους πριν ή μετά από μετάγγιση αίματος.

  Περίληψη

  Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος εάν χάνουν αίμα λόγω τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή τοκετού. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χρειαστούν μεταγγίσεις εάν έχουν ιατρική κατάσταση που εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία του αίματός τους.

  Μια μετάγγιση μπορεί να διαρκέσει 1-4 ώρες. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τη βελτίωση αμέσως. Για άλλους, τα οφέλη μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να εμφανιστούν. Πόσο καιρό διαρκεί και πόσο διαρκεί η βελτίωση εξαρτάται από το άτομο και τον λόγο για την ανάγκη μετάγγισης.